2009. szeptember 12., szombat

Zombi


A Zombi egyfajta élőholt, melyeket eredetileg a Woodoo varázslók készítettek el ellenségeik holttestéből a zombifikáció nevű eljárás segítségével. A zombifikálás végső soron egyfajta büntetés vagy átokféle volt. Hiszen a zombi gyakorlatilag néhány érzésen és halovány benyomáson kívül semmit nem őriz meg egykori életéből és tulajdonképpen nem más, mint a varázsló engedelmes szolgája.
Ezek a zombik a varázslók szolgálatában bármilyen alantas feladatot elvégeznek. Mivel tökéletesen öntudatlanok, minden érzelem nélkül képesek emberek tucatjait halálra marcangolni a varázsló parancsa szerint.
Azonban néha megesik, hogy a zombi a varázslótól függetlenül cselekszik, illetve az is előfordulhat, hogy a zombi végleg elszabadul. Az ilyen gazdátlan zombik veszélyesek, hiszen válogatás nélkül rátámadnak mindenkire, aki csak él.

Tehát, a zombi olyan élőholt, kinek testét nem az izmok, hanem a szellem mozgatja. Ugyanakkor a test, lévén halott, bűzös és rothadt lesz bizonyos idő elteltével. Az ilyen rothadó testek fertőzést keltenek és dögvészt hordoznak. Éppen ezért nem ritka, hogy a zombik által megsebesített személyek furcsa betegségek áldozataivá vállnak, vagy a zombikhoz vállnak hasonlatossá.
Azonban valódi zombit, csakis a Woodoo varázsló készíthet a zombifikálás segítségével.
Maga a művelet három fázisból áll.
Az eljáráshoz a varázslónak ki kellett hantolnia egy holttestet, majd annak birtokában kezdi meg az első fázis végrehajtását a műveletek közül.
Az első fázisban a varázsló egy különleges méreg segítségével a halottat újra a halál közeli állapotba hozza. Tulajdonképpen ez egyfajta feltámadás végeredményben, hiszen a holttestet a tetszhalál állapotba hozza vissza.
A Második fázisban szintén egy méreganyag segítségével felkelti a zombit a tetszhalál szerű állapotból, és magához téríti.
Ehhez a művelethez a varázslók egy különleges varangyos békát zárnak össze kígyókkal. A kígyók látványa és jelenléte oly nagy feszültséget vált ki a varangyokból, hogy bőrükön keresztül méreganyagokat választanak ki, melyeket a varázsló összegyűjt és felhasznál a feltámasztás során.
A harmadik fázisban a varázsló teljes mértékben uralmat szerez teremtménye felett, mely attól kezdve megszűnik gondolkodni és akaratát aláveti a varázslónak.

A szolga zombik a varázslók eszközei, így a gonosz célok megvalósítói. De az elszabadult zombikat csak gonosz ösztöneik vezérlik. Mivel a zombik testi erejét a szellemi erő határozza meg, ami testüket mozgatja, a legtöbb elkóborolt lassan leépül és egyszerűen elrothad.
De vannak kivételek. Mivel a zombi természeténél foga élőhalott, így nem képes elpusztulni. A nagy szellemi erővel rendelkező zombikből előbb vagy utóbb lerohad a hús és csupán csontvázuk és gonosz akaratuk marad meg.
Az ilyen lények a legveszedelmesebb kóborló csontvázak, akiket Woodoo varázsló valaha is alkotott.

Ahhoz, hogy megértsük a zombik keletkezésének a hátterét, meg kell ismernünk a zombik alkotóit a Woodoo varázslókat és hitvilágukat.
Hiszen a Woodoo a mai napig a legrejtélyesebb vallás a világon. Gyökerei visszanyúlnak az afrikai Dahomey királyság ősi vallásához, valamint Guinea törzseinek mára szerencsére nagyrészt feledésbe merült gonosz hitvilágáig.
Ezen két vallás keveredéséből és a keresztény rítuálék átvételéből alakult ki Haiti szigetén a behurcolt afrikai rabszolgák vallása a Woodoo. Napjainkban is Haiti a Woodoo vallás központja, ahol a Woodoo államvallási státusban van és a sziget lakosságának nagytöbbsége - szinte egésze - ezt a vallást követi.
Haiti francia gyarmat, mely bevételeit a kávétermelésből szerezte. A franciák hivatalosan 1697-től tartották számon a szigetet gyarmataik között. Haitin a franciák megközelítőleg 450-500 ezer rabszolgát tartottak, akiket Afrikából hurcoltak be. Ezeket a rabszolgákat a szigetre érkezésükkor kötelezték, hogy térjenek át a keresztény hitre. Természetesen ezt színleg megtették, de titokban tovább hódoltak régi vallásuknak.
A franciák a Woodoot a sátán vallásának tekintették és tűzzel-vassal irtották papjait és varázslóit. Mindezek eredményeképpen a két vallás között lévő szakadék szélesedett, de furcsa mód a Woodoo magába olvasztotta a keresztények vallásos babonáinak és hitvilágának elemeit, hogy ezeket felhasználja rabszolgatartói, és az azokat összetartó egyházzal szemben.

1791-ben egy Boukman woodoo pap felkelést robbantott ki a szigeten, mely segítségével 1804-ben a rabszolgák elűzték a francia gazdáikat és haiti független országgá vált, elsőként a közép-amerikai gyarmat országok sorában.
Így lett Haiti az első feketék lakta köztársaság a világon. Azonban ez nem sokáig maradt így. 1847-ben egy bizonyos Faustin Soulonque lett az ország köztársasági elnöke. Faustint nyíltan a wooddo varázslók támogatták, így hatalma érdekében is a woodoo eszközeihez nyúlt. Talán ennek az eredményére, 1849-ben I. Faustin néven császárrá koronáztatta magát és első rendelkezése az volt, hogy a Woodoo legyen Haiti kizárólagos államvallása.

Mi az a Woodoo?
Maga a szó feltételezhetően a ,,vodun" kifejezésből ered, melynek jelentése Isten, lélek, szentség, szent tárgy.
Ennek azért is van reális alapja, hiszen a Woodoo vallásban a legfontosabb elem a fétisekbe vetett hit. A fétisek olyan tárgyak, vagy kezdetlegesen megformált alakok, vagy akár bábuk, amikben magasabb rendű erők lakoznak.
Így, ha egy hívő valamilyen vállalkozásba kezd, akkor vesz egy ilyen tárgyat, melyben az isteni erő lakozik és áldozatot mutat be neki. Ha az erő megsegíti, akkor rendszeresen mutat be neki áldozatot, egészen addig, míg az isten kegyes hozzá. Ha nem segíti meg, egyszerűen eldobja az istent, ami ezután újra közönséges tárggyá vedlik vissza.
Természetesen a fétisek mellet, melyek a mindennapok istenei, a Woodoonak vannak magasabb rendű istenei is. Ezeknek az isteneknek teremtő erőt tulajdonítanak és nekik tudják be a Woodoo varázslók erejét is. Ezek az istenek szintén ott rejtőznek mindenben és ők irányítják a szellemeket.
Ezek a hatalmas istenek saját papsággal rendelkeznek, akik úgynevezett Woodoo köröket alkotnak. A körök szertartásai titkosak és csakis a beavatott papok ismerhetik őket. Ezeke a papok olyan hatalom birtokában vannak, mely segítségével képesek befolyásolni a szellemeket és a szellemvilágot.
A Woodoo varázslók legfőbb fegyvere a tabu. A Woodoo számtalan tabut vagyis tilalmat ismer, melyek megszegőire szörnyű sors vár. A büntetést a Woodoo varázsló méri ki a hitszegőre, méghozzá a lehető legkegyetlenebb módón. Tulajdonképpen ebben gyökerezik a Woodooo varázslók hatalma. A félelem az, ami feltétlen tiszteletre és engedelmességre sarkalja a híveket. Az engedelmesség megtagadóit a kíméletlen varázslók azonnal elátkozzák, kiközösítik. Ebben a varázslók legkedveltebb segédeszközei az úgynevezett woodoo-babák. Ezeket többnyire zsírból, viaszból és kenyérbélből állítják össze. A babák segítségével a varázsló nemcsak megronthatja ellenségeit, hanem képes megölni is őket.

A bábuk sikerének titka a Loák, azaz az emberek felet éberen vigyázó szellemek kijátszásában rejlik. A Loák kijátszása nem könnyű feladat, hiszen mindegyik erős szellem, akik tántorítatlanul őrzik a rájuk bízott személyeket. A Loák általában a rontást hozó varázslók egyetlen lehetséges ellenfelei, így egy tisztességes Woodoo hívő gyakran áldoz az ő patrónus Loájának, hogy biztos legyen tulajdon védelmében.

Ha valaki igazán biztosra akar menni, akkor maga készíti el a woodoo-babát, mellyel rontást akar hozni másokra. Ugyanakkor a baba csakis akkor lesz feltétlenül hatásos, ha a készítő belegyúrja ellensége hajszálát, vércseppjét, esetleg ruhafoszlányát. Az így elkészült bábut el kell vinni a varázslóhoz, aki elvégzi a rontást.
A szertartáshoz a varázsló vért használ. A legalkalmasabb a nők menstruációs vére, melynek különleges spirituális hatalmat tulajdonítanak.
A vérrel szentelt babákba ezután tűket vagy kaktusz tüskéket szúr a varázsló. Az áldozat azon a testrészen fog kínzó fájdalmat érezni, ahová a varázsló a tüskét döfte. Ha ez a pont a szív, akkor az áldozat bele is halhat az átokba.
A woodoo varázslók ugyancsak nagy mesterei a talizmánkészítésnek is. Az ilyen talizmánokba hatalmas erőket képesek belefoglalni. Így egy ilyen talizmánnak csupán a birtoklása is elegendő ahhoz, hogy a tulajdonos hatalmat nyerjen ellenségei, vagy akár barátai felett.

Ugyanakkor a legkegyetlenebb Woodoo praktika kétségtelenül a Zombifikáció, melynek visszatartó ereje a keresztény behatás miatt is óriási. Egy olyan országban, ahol a Woodoo nem csupán egzotikus miszticizmus, hanem a mindennapi élet, ezek a dolgok tények. Talán az ott élők más szemmel nézik a zombi filmeket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése